Syyskuun 2018 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Tietoja täydennetään sitä mukaa ku… hmm… olikos se kuin vai kun? Ja tuleeko kuin-/kun-sanaa ennen pilkku? ”Sitä mukaa kuin/kun” -rakenne tuntuu aiheuttavan päänvaivaa yhdelle jos toisellekin!

Kumpikaan vaihtoehto ei ole väärin. ”Sitä mukaa kuin” on kuitenkin suositeltavampi ja varmasti aina oikein. Sen edellä ei koskaan käytetä pilkkua. Niinpä minullakin on tapana aloittaa uusia projekteja sitä mukaa kuin vanhat valmistuvat.

Jos kuitenkin haluaisin painottaa tapahtumien aikasuhdetta, voisin aloittaa uusia projekteja sitä mukaa, kun vanhat valmistuvat. Ei sekään väärin ole. Välimuotona voisin myös aloittaa uusia projekteja sitä mukaa kun vanhat valmistuvat, ilman pilkkua. Siinä tapauksessa haluaisin tuoda ilmi, että aikasuhde on tärkeä, mutta en painottaisi sitä erityisesti.

Helpointa lienee kuitenkin muistaa, että iillinen ”sitä mukaa kuin” ilman pilkkua on aina turvallinen valinta!

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.