Marraskuun 2018 kielivinkki

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Kielioppivirheitä löytyy sekä painetuista lehdistä että Internetin ihmeellisestä maailmasta. Yksi yleisimmistä virheistä on sekä–että-rakenne, johon on lipsahtanut pilkku että-sanan eteen. Sekä–että-rakenteeseen ei kuitenkaan pilkkua kuulu – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Poikkeustapaus on kyseessä silloin, kun sekä- ja että-sanojen välissä on sivulause: syön suklaata sekä silloin, kun olen iloinen, että silloin, kun olen surullinen. Tässä tapauksessa että-sanan eteen pitää laittaa pilkku, sillä ”kun olen iloinen” -sivulause tulee erottaa muusta virkkeestä molemminpuolisilla pilkuilla.

Että-sanan eteen ei siis yleensä tule pilkkua sekä–että-rakenteessa. Ei, vaikka monille onkin jäänyt koulun äidinkielentunneilta mieleen, että että-sanan eteen tulee aina pilkku. Sekä–että ei kuitenkaan (yleensä) pilkkua kaipaa!

Jutta Posti

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.